Vineyards/Crus

We find a number of great vineyards in the Tokaj Wine Region due to the little volcanic peaks/hills (intense volcanic activity 15 million years ago) that abound in a variation of volcanic rocks, to the variation of soil types, and the humidifying power of the confluencing rivers. We cultivate all the indegenious grape varieties of the Tokaj region on 9 hectares, in several crus.

Our crus are historically classified as grand crus (Király, Betsek, Kövágó, Szarvas) and premier crus (Zafír, Sajgó) situated in the communes of Tokaj, Tarcal, Bodrogkeresztúr, and Mád.

The exact classification of the crus in Tokaj dates back to as early as the 1720s when Mattias Bél, a Lutheran pastor and polimath first listed the best and second best crus in his writings. The creation of the Tokaj Wine Region goes back to the 17th century, almost a hundred years before the classification, when Tokaj vintners delineated the region in one of their gatherings, and specified required practices in grape growing and wine making in writing.

KIRÁLY DŰLŐ (MÁD)

Grand Cru

Size of the parcel: 1 ha
Bedrock: rhyolite
Soil: compact red clay soil with rhyolite in the soil
Exposure: South, southwest
Varieties: 100% Furmint
Planted: 1992, 2012
Wine we make from here: Király dűlő single-vineyard dry

Character: Rich wines with great acid structure, low pH, strong vineyard character, exciting minerality

SZARVAS DŰLŐ (TOKAJ)

Grand Cru

Size of the parcel: 0.31 ha
Bedrock: Dacite
Soil: loess (yellow soil)
Exposure: South
Varieties: 100% Muscat Blanc
Planted: 1984
Wine we make from here: dry Muscat Blanc (Lunée) a magyarban is tedd már be, hogy Lunée zárójelben

Character: fragrant, fruity wines

SAJGÓ DŰLŐ (MÁD)

Premier Cru

Size of the parcel: 2.17 ha
Bedrock: rhyolite
Soil: compact clay soil with rhyolite in the soil
Exposure: Southwest
Varieties: Muscat Blanc, Hárslevelű, Furmint, Zéta, Kövérszőlő
Planted: 2001
Wine we make from here: Élethárs, Kövérszőlő Late Harvest, other late harvests

Character: Rich, ageable wines with nice acidity, exotic fruit

ZAFÍR DŰLŐ (TARCAL)

Premier Cru

Size of the parcel: 1.4 ha
Bedrock: Perlite
Soil: loess mixed with brown forest soil
Exposure: Southwest
Varieties: Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc
Planted: 1999
Wine we make from here: Zafír-dűlő single vineyard dry wine

Character: Elegant but expressive wines with wonderful vineyard character

VERESEK DŰLŐ (MÁD)

Size of the parcel: 3 ha
Bedrock: rhyolite
Soil: clay soil with rhyolite in the soil
Exposure: Southwest
Varieties: Furmint, Hárslevelű
Planted: 2016

BETSEK DŰLŐ (MÁD)

Grand Cru

Size of the parcel: 1 ha
Bedrock: rhyolite
Soil: compact clay soil with rhyolite in the soil, rocky
Exposure: West
Varieties: Furmint, hárslevelű, Kabar, Zéta
Planted: 1986, 2009
Wine we make from here: Betsek dűlő single-vineyard dry

Character: Rich wines with dtrong vineyard character, minerality, exotic fruit

KŐVÁGÓ DŰLŐ (MÁD)

Grand Cru

Size of the parcel: 3,0 ha
Bedrock: rhyolite
Soil: clay
Exposure: Southeast

Varieties: unplanted

PÉCSI DŰLŐ (TOKAJ)

Size of the parcel: 0.35 ha
Bedrock: dacite
Soil: loess (yellow soil)
Exposure: Southeast
Varieties: Furmint, Hárslevelű
Planted: 1920s
Wine we make from here: Estate blend

Character: Rich, concentrated, a round rich fruit character given by the old vines

ÉVJÁRAT ÉRTÉKELÉS

The motto of this vintage could be: work hard and harvest well. It was not one of the easy vintages in the region. it was exceptionally long, hard, complicated, but we still have no reason to complain.

Harvest started out beautifully with the promise of a warm fall. We harvested the Muscat Blanc in September and harvested some Kabar in our Bestek Grand Cru, and some Furmint in our Zafír Premier Cru in Tarcal. Ripening was faster on loess this year, while the northern part of the region (including our Mád vineyards) was late in ripening. Before the rain that started after the first weekend of October we harvested 5 barrels of Furmint, some Hárslevelű, and some Kabar. After the 4th of October rain did not want to stop. Harvest was halted for a longer period of time. A belated Indian Summer did come after weeks of rain, and we could still select some great material from Király dűlő, and made a great sweet Szamorodni. We did not make any aszú this year.

One of the greatest dry wine vintages of the past years. Wines with richness, complexity, balance, good pH were made this vintage. As for sweet, it was not the year of concentrated sweet wines. Botrytisation happened to a very small degree. But you can stock up on your dry reserves from this vintage as the dry single-vineyard wines are wonderful with a long aging potential.

An extremely challanging year in Tokaj. A lot of work, very little crop, very little wine made. We made a barrel of single-vineyard Betsek this vintage.

A great vintage. Ripe dry wines, and wonderfully concentrated sweet wines and aszús. For your aszú library this is the vintage you will be able to keep for a long long time. Less prononced botrytis, great fruit.

Look for single-vineyard dry wines from this year, esp. from the northern part of the wine region (Király dűlő, Betsek, etc.) Wines age beautifully from this vintage.

A difficult year with a lot of rain that produces dry wines that age relatively quickly, but then as a twist at the end of October fall turns sunny an nice, which results in aboundant great botrytis, an aszú vintage!

A 2009-es évjárat teljesen másképp alakult mint 2008. Viszonylag rövid aszúmentes szüretünk volt. A tavasz és a nyár nagyon száraz és meleg volt, a két évszak átmenet nélkül váltotta egymást. 2009 a jégesők éve is volt. Sajnos a jég Sajgót érte a legjobban, a termést igencsak megtépázta, emiatt Kővérszőlőből 20%-al kevesebbet készítettünk, mint az előző évjáratban.

A szüretet a 2008-as évhez képest 22 nappal korábban, már szeptember 01-én elkezdtük. Tarcal 7-est szüreteltünk a Betsek dűlőben.  A dűlőszelektált szárazborokat a Király és a Zafír dűlőkből, szinte válogatás nélkül tudtuk szedni, hiszen annyira szép volt a termés.

intenzív illatú karakteres bork születtek. A mustok könnyen beindultak vadélesztőn, viszont a nyári szárazság hosszú alkoholos erjedést eredményezett. A borok extrakt tartalma magasabb lett az átlagosnál. Az október elején elkezdődő kitartó esőzés nem adott lehetőséget a szőlő aszúsodására. A Király dűlő kivételével nem szedtünk aszút 2009-ben.

Összeségében kijelenthető, hogy 2009 egy kitűnő szárazboros évjárat, azonban a legtöbb pincéből ahogyan nálunk is, a “királyok bora” hiányzik majd a palettáról.

A 2008-as év komplikált év volt szőlőtermesztés szempontjából. A tavaszi aktkáktól kezdve a nyári gombás betegségekig minden előfordult a szőlőkben. Korán indult és nagymértékű volt az aszúsodás, ami a borokban is szépen mutatkozik. Friss, üde egzotikus gyümölcs jellegű aromák alakultak ki. Az édes borokra az elmúlt évjáratoktól eltérően, viszonylag magas savtartalom jellemző, ami kiválóan harmonizál a magas cukortartalommal.

A száraz boroknál a szüret időpontjának a megválasztása nem bizonyult könnyű feladatnak, hiszen viszonylag korán megjelent a botririsz a szőlőfürtökön, ezért csak gondos válogatással lehetett kiszedni az ép fürtöket, szemeket. Különösen hosszan, majdnem egy negyedévig tartott a szüret 2008-ban.

Ez az év a szőlő szempontjából nehezen indult. Hideg, csapadékos volt a tavasz késői rügyfakadással. A vészjósló évelőt azonban meleg, napos nyár és szép ősz követte.
A szőlő behozta a lemaradást, magas cukorral és szép savakkal várt a szüretre. Elsődleges gyümölcsaromákban gazdag, finom savszerkezetű,  izgalmas borok születtek ebben az évjáratban.

A száraz nyár és ősz visszafogta az aszúsodást, a csapadékhiány kedvezett a tiszta aromákkal rendelkező szárazboroknak.

Kiemelkedő minőségű borokat termő év a 2005-ös, tiszta ízekkel, szép egyensúllyal, magas savszerkezetű aszúborokkal. A szőlő későn kezdett érni, de a hosszú és száraz ősznek köszönhetően, Tokajban az előzetes várakozásokat messze felülmúló eredmények születtek.
Viszonylag kevés, de tökéletesen töppedt és gazdag aszúszemeket szüretelhettünk.

Késői virágzás, késői és egyenetlen érés, sok csapadék. Ebből az évjáratból nem kóstolhatunk Erzsébet Pine bort.

A 2003-as évjárat szélsőségesen meleg és száraz volt Tokaj Hegyalján, ahogy Európa szerte is. A szőlők korán és egészségesen értek, a botritisz viszonylag későn érkezett.

Az esős október egy kicsit felgyorsította a nemes rothadás ütemét. A korai fagyok és a hacazás egy kicsit kitolta a szüret befejezését, és okozott egy kis fejtörést, ennek ellenére az évjárat kiváló minőségű aszúszemeket adott borvidék szerte. Sokszínű, komplex, érdekes és jól érlelhető borok születtek.

Érdekes évjárat volt a 2002-es. A nyár forró volt, és a szőlő korai érését eredményezte.

Janus arcú évet zártunk, hiszen a borvidék déli részén korábban szedhettük az aszút, és komoly struktúrájú, nagy koncentrációval rendelkező klasszikus tokaji borokat készítettünk, míg az októberi, novemberi szüret lágyabb, selymesebb karaktert adott a boroknak.

Nehéz évjárat volt a 2011-es. Próbára tette Tokaj hegyalja szőlészeit és borászait. Az enyhe, és csapadékos nyár nem segít, de az októberi napsütés újabb reményeket kelt. Az ebben az évjáratban készített Erzsébet Pince Hárslevelű sajnos már mind elfogyott.

Egészen kitűnő évjárat. A hosszú, forró nyár korán beköszöntött, és korai érést hozott. Sok és kiváló aszúszemet válogattunk ebben az évban, csaknem két hónapon keresztül.

Káprázatos aromákban gazdag aszúkat készítettünk, ananász, karamella, trópusi gyümölcs jegyek jelentkeznek a borokban.

Nagy, klasszikus tokaji évjárat. Száraz, forró nyár, majd korai, de kiegyenlített érés jellemzi. Az aszúszemek csodálatosak, a botritisz a legfinomabb formájában van jelen, a szemek tökéletesen töppedtek, és ízük az aszalt gyümölcsére emlékeztet.

Gazdagsága nem csak a rendkívüli cukortartalomban, henem a gyümölcsös savakban is megnyílvánul. A borokat friss és szárított gyümölcsök, precíz, kristálytiszta struktúra, hosszú ízek, és tökéletes egyensúly jellemzi.